VARIŞ ÇIZGISI

Leo küçüklüğünden beri babası tarafından futbol oynamaya yönlendirilmiştir. Oynadığı takımın gelecek vaat eden iyi bir oyuncusudur. Büyük bir takıma girebilmek için yapılacak seçmelerden sonra bir motosiklet kazası geçirir ve belden aşağısı felç olur. Bir süre hastanede kalır. Bir psikolog bu süreçte ona destek olur. Leo, bir süre sonra rehabilitasyon merkezine gitmeye başlar. Bu beklenmedik olay sonrasında annesinin yıkıldığını, babasının gözünde ise hiç değerinin kalmadığını düşünmeye başlar. Antrenörünün ve arkadaşlarının gösterdiği yakınlığı da reddeder. Hastaneden çıktıktan sonra evde artık hiçbir şey ona eskisi gibi görünmez. Odasında kalmak istemez ve bütün zamanını evin salonunda geçirir. Bu sırada okuldan geri kalmaması için sınıf arkadaşı Viola sık sık onu ziyaret etmekte, Leo ile ders çalışmaktadır. Viola’nın amacı koşu şampiyonu olmaktır. İkisinin de işi kolay değildir.

Leo bu kazadan sonra her şeye yeniden başlamak; yalnızca yeteneklerinin, insani zenginliğinin ve duyarlılığının önem taşıdığı yeni bir hayat inşa etmek zorundadır. Antrenörü tekerlekli sandalye ile de spor yapabileceği konusunda onu ikna etmeye çalışır, onu bir takıma sokmak ister. Başlangıçta buna direnç gösteren Leo, basketbol takımından Ruba ile tanışınca fikrini değiştirir ve takıma katılmayı kabul eder.

Viola ile ilişkileri her geçen gün derinleşmektedir, kendisini Viola’nın yanında çok rahat hisseder. Annesi ve babası henüz o kazanın psikolojik etkilerini atlatamamış olsa da Leo artık okula başlamaya hazırdır. Mahallede tek başına gezmeye başlamış ve basketbol takımına girmiştir. Önüne çıkan engellerin aslında onunla ilgili olmadığını, toplumun bakış açısı değiştikçe kendisinin de rahatladığını fark eder. Okulun dik merdivenleri, sokakta insanların onu yok sayması ya da acıması, tekerlekli sandalyesi ile sahada var olmayı öğrenmesi, annesinin kırılganlığı ve babasının sertliği zaman geçtikçe onun için birer engel olmaktan çıkar. Artık onun için varış çizgisi dünya üzerindeki görünür ve güçlü varlığını ispat edecek olan coşkuyu yeniden kazanacağı noktadır. Leo artık insanların “yapabildikleriyle değerli olduğunu” herkesin kulağına fısıldamaya başlamıştır

Proje Koordinatörü:
DR. NİLAY YILMAZ
Etkinliği Hazırlayan:
FISUN AYKIR
ETKİNLİK UYGULAMALARI

Nedir?
Kitaplarla ilgili okuma, yazma ve düşünme çalışmalarını içeren etkinlik dosyalarıdır. Çalışmalar uzaktan eğitimde kullanılabilecek etkileşimli çevrimiçi uygulama önerileriyle de desteklenmektedir.

Kim? Nerede?
Örgün, yaygın ve sargın eğitimde okuma çalışmaları yapan eğitmen, kolaylaştırıcı ve yürütücü olarak çalışan eğitimciler, kütüphaneciler, okuma kulübü yöneticileri ve ebeveynler içindir.

Okullarda, kütüphanelerde, okuma kulüplerinde, tasarım ve beceri atölyelerinde, STK’larda, okuma projelerinde, okuma atölyelerinde vb. okumanın olduğu her yerde kullanılabilecek çalışmalardır.

Ne Zaman?
Türkçe ve edebiyat derslerinde, kütüphanede serbest okuma saatlerinde, okuma kulüplerinde vb. kitapların amaç ve araç olarak kullanıldığı her yerde her zaman uygulanabilir.

Neden?
Okuma uygulamalarımız çocukların yaratıcı okuma, yaratıcı yazma ve düşünme becerilerini geliştirmeyi, onlara okuma heyecanı kazandırmayı ve onları farklı okuma teknikleriyle buluşturmayı hedefliyor. Ayrıca okuma sürecini yürütecek yetişkinlere yaratıcı düşünme ve okuma çalışmalarında pedagojik açıdan rehberlik etmeyi, kişisel ve mesleki gelişimlerine güçlendirecek alternatif öğretim yöntemler ve yeni nesil sorularla onları tanıştırmayı ve bunları kendi amaçlarına göre yapılandırmalarına destek olmayı da amaçlıyor.

Nasıl?
Her kitap dosyası en az dokuz çalışmadan oluşuyor. Her çalışma ayrıntılı yönergelerle açıklanıyor. Kitabı okumadan önce, kitabı okurken ve kitabı okuduktan sonra yapılabilecek uygulamalar içinden istediklerinizi seçebilir, yönergeleri ve uygulayıcı notlarını adım adım takip ederek tüm çalışmaları kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamaları bizim önerdiğimiz yaş grupları dışında da kullanabilir, kitap ve etkinlik seçimlerinizi çalıştığınız grubun okuma ilgilerini, etkinliklerin genel ve özel kazanımlarını dikkate alarak da yapabilirsiniz.

ETKİNLİKLERİN AKIŞ İÇERİĞİ
Etkinlik dosyalarımızın ilk sayfasında kitabın künyesini, etkinliği hazırlayan uzmanın ismini, etkinlikte yer alan uygulamaların kapsadığı ana temaları ve o etkinliğe ait anahtar sözcükleri göreceksiniz.

Sonraki sayfada kazanım listesine yer verdik. Bunlar o etkinlik dosyasında yer alan tüm uygulamaların hedeflediği genel kazanımlardır. Her uygulamanın odaklandığı özel kazanımlar ise o uygulamanın başında ayrıca belirtilmektedir. Malzeme ya da başka ön hazırlık gerektiren çalışmalarla ilgili özel bilgiler etkinliğin başındaki açıklamalarda yer alıyor. Sonraki bölümde ise kitabın ayrıntılı özetini göreceksiniz.

Etkinlikler okuma sürecinin tamamını kapsıyor. Bazıları kitabı OKUMA ÖNCESİNDE, bazıları OKUMA SIRASINDA, bazıları da kitabı OKUDUKTAN SONRA yapılacak çalışmalardır. Programınızda kitabı okumaya ayırdığınız süreye bağlı olarak bu çalışmalar içinden istediklerinizi seçip uygulayabilirsiniz. Bütüncül olarak hepsi kitabın genel temasına ve iletisine hizmet etse de her biri ayrıca birbirinden bağımsız etkinliklerdir. Özellikle “kitabı okuduktan sonra” yapılacak etkinlikler, kitabı ya da kitapta ele alınan konuları yaşamla ve başka disiplinlerle ilişkilendirilen uygulamalardır. Bunları tasarım ve beceri atölyelerindeki tümleşik uygulamalarda ya da proje odaklı çalışmalarda kullanabilirsiniz.

Bazı etkinliklerimizin kendi içinde birkaç aşamadan oluştuğunu göreceksiniz. Bunlar birbirine bağlı, basitten karmaşığa doğru yapılandırılmış katmanlı çalışmalardır. Çalışma içindeki aşamalar adım adım derinleştiği için aşamaları atlamadan kullanmanız çalışmanın etkinliğini artıracaktır.

Bazı çalışmalarımız ise “Ön Değerlendirme” ve “Son Değerlendirme” gibi aynı etkinliğin hem kitabı okumadan önce hem de okuduktan sonra yapılmasıyla anlam kazanacak karşılaştırmalı uygulamalardır. Bazen de değerlendirmeler “Ara Değerlendirme” formatında o etkinliğin içinde sorularla yapılandırılan basamaklardan biri olarak tasarlanmıştır. Etkinliklerin “Uygulayıcıya Not” bölümünde ise o çalışmayla ilgili vurgulara ya da alternatif uygulama önerilerine yer verdik.