KIRILMAYAN HAYALLER

Oku, Düşün, Tartış, Boya, Kes, Yapıştır Camsu’nun da tüm çocuklar gibi ihtiyaçları var. Hayalleri ve yapmak istedikleri var. Ama bedeninin cam oluşu her şeyi daha da zorlaştırıyor. Yapamadıkları ve yapmasına izin verilmeyen şeyler gün geçtikçe çoğalıyor. Ama Camsu’nun asıl hikâyesi hakları için mücadele etmeye karar verdiğinde başlıyor. Bu kararla yola düşen Camsu’yu çetin bir yolculuk bekliyor. Bu öyküyü kurgulayan on beş çocuk yanlarına Camsu’yu da katarak uzun bir yolculuğa çıktı. Elbette bu sadece Camsu’nun ve on beş çocuğun yolculuğu değil. Haklarının peşine düşen tüm çocukların, çocukları sırça köşklerde büyütmeyen ve onların yaşam yolculuğunu destekleyen yetişkinlerin, her şeye rağmen kırılmayan düşlerin ve gerçeklerin yolculuğu. Bir hak uğruna bazen bir ömür verilse de, yolların ve yolculukların hiç bitmediğini biliyoruz. Umudumuz da hayallerimiz de bitmiyor ve hiç bitmeyecek. Çünkü yaşam varsa umut da var... Ve umut en çok çocuklarda var. Camsu’nun kırılmayan hayallerinin öyküsünü okuyup düşünerek, düşüncelerinizi somutlaştırıp çizerek, onları boyayarak ve kesip yapıştırarak siz de bu yolculuğa çıkabilir, siz de bizim yol arkadaşımız olabilirsiniz.

Proje Koordinatörü:
DR. NİLAY YILMAZ
Etkinliği Hazırlayan:
DR. NİLAY YILMAZ
ETKİNLİK UYGULAMALARI

Nedir?
Kitaplarla ilgili okuma, yazma ve düşünme çalışmalarını içeren etkinlik dosyalarıdır. Çalışmalar uzaktan eğitimde kullanılabilecek etkileşimli çevrimiçi uygulama önerileriyle de desteklenmektedir.

Kim? Nerede?
Örgün, yaygın ve sargın eğitimde okuma çalışmaları yapan eğitmen, kolaylaştırıcı ve yürütücü olarak çalışan eğitimciler, kütüphaneciler, okuma kulübü yöneticileri ve ebeveynler içindir.

Okullarda, kütüphanelerde, okuma kulüplerinde, tasarım ve beceri atölyelerinde, STK’larda, okuma projelerinde, okuma atölyelerinde vb. okumanın olduğu her yerde kullanılabilecek çalışmalardır.

Ne Zaman?
Türkçe ve edebiyat derslerinde, kütüphanede serbest okuma saatlerinde, okuma kulüplerinde vb. kitapların amaç ve araç olarak kullanıldığı her yerde her zaman uygulanabilir.

Neden?
Okuma uygulamalarımız çocukların yaratıcı okuma, yaratıcı yazma ve düşünme becerilerini geliştirmeyi, onlara okuma heyecanı kazandırmayı ve onları farklı okuma teknikleriyle buluşturmayı hedefliyor. Ayrıca okuma sürecini yürütecek yetişkinlere yaratıcı düşünme ve okuma çalışmalarında pedagojik açıdan rehberlik etmeyi, kişisel ve mesleki gelişimlerine güçlendirecek alternatif öğretim yöntemler ve yeni nesil sorularla onları tanıştırmayı ve bunları kendi amaçlarına göre yapılandırmalarına destek olmayı da amaçlıyor.

Nasıl?
Her kitap dosyası en az dokuz çalışmadan oluşuyor. Her çalışma ayrıntılı yönergelerle açıklanıyor. Kitabı okumadan önce, kitabı okurken ve kitabı okuduktan sonra yapılabilecek uygulamalar içinden istediklerinizi seçebilir, yönergeleri ve uygulayıcı notlarını adım adım takip ederek tüm çalışmaları kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamaları bizim önerdiğimiz yaş grupları dışında da kullanabilir, kitap ve etkinlik seçimlerinizi çalıştığınız grubun okuma ilgilerini, etkinliklerin genel ve özel kazanımlarını dikkate alarak da yapabilirsiniz.

ETKİNLİKLERİN AKIŞ İÇERİĞİ
Etkinlik dosyalarımızın ilk sayfasında kitabın künyesini, etkinliği hazırlayan uzmanın ismini, etkinlikte yer alan uygulamaların kapsadığı ana temaları ve o etkinliğe ait anahtar sözcükleri göreceksiniz.

Sonraki sayfada kazanım listesine yer verdik. Bunlar o etkinlik dosyasında yer alan tüm uygulamaların hedeflediği genel kazanımlardır. Her uygulamanın odaklandığı özel kazanımlar ise o uygulamanın başında ayrıca belirtilmektedir. Malzeme ya da başka ön hazırlık gerektiren çalışmalarla ilgili özel bilgiler etkinliğin başındaki açıklamalarda yer alıyor. Sonraki bölümde ise kitabın ayrıntılı özetini göreceksiniz.

Etkinlikler okuma sürecinin tamamını kapsıyor. Bazıları kitabı OKUMA ÖNCESİNDE, bazıları OKUMA SIRASINDA, bazıları da kitabı OKUDUKTAN SONRA yapılacak çalışmalardır. Programınızda kitabı okumaya ayırdığınız süreye bağlı olarak bu çalışmalar içinden istediklerinizi seçip uygulayabilirsiniz. Bütüncül olarak hepsi kitabın genel temasına ve iletisine hizmet etse de her biri ayrıca birbirinden bağımsız etkinliklerdir. Özellikle “kitabı okuduktan sonra” yapılacak etkinlikler, kitabı ya da kitapta ele alınan konuları yaşamla ve başka disiplinlerle ilişkilendirilen uygulamalardır. Bunları tasarım ve beceri atölyelerindeki tümleşik uygulamalarda ya da proje odaklı çalışmalarda kullanabilirsiniz.

Bazı etkinliklerimizin kendi içinde birkaç aşamadan oluştuğunu göreceksiniz. Bunlar birbirine bağlı, basitten karmaşığa doğru yapılandırılmış katmanlı çalışmalardır. Çalışma içindeki aşamalar adım adım derinleştiği için aşamaları atlamadan kullanmanız çalışmanın etkinliğini artıracaktır.

Bazı çalışmalarımız ise “Ön Değerlendirme” ve “Son Değerlendirme” gibi aynı etkinliğin hem kitabı okumadan önce hem de okuduktan sonra yapılmasıyla anlam kazanacak karşılaştırmalı uygulamalardır. Bazen de değerlendirmeler “Ara Değerlendirme” formatında o etkinliğin içinde sorularla yapılandırılan basamaklardan biri olarak tasarlanmıştır. Etkinliklerin “Uygulayıcıya Not” bölümünde ise o çalışmayla ilgili vurgulara ya da alternatif uygulama önerilerine yer verdik.